gravy

Ponieważ pomaganie i gotowanie to moje pasje, dzielę się przepisem na sos. Prostszy już chyba być nie może. Ostrzegam: do najzdrowszych nie należy ;)

Potrzebne będą:

– pieczone lub smażone mięso, a właściwie naczynie, w którym było przyrządzane
– 1 mała słodka śmietana (czyli śmietanka) 12 lub 18%
– szklanka wody
– 2 łyżki dowolnej mąki
– ewentualnie ulubione przyprawy

Wykonanie:

Przełożyć mięso z naczynia na talerz lub do innego naczynia. Zeskrobać delikatnie to, co przywarło. Wlać śmietanę. Podgrzać na kuchence (jeśli naczynie nie nadaje się do podgrzewania, przelać najpierw jego zawartość do małego garneczka. Podgrzewać na wolnym ogniu.
Do ZIMNEJ wody dodać mąkę. Dobrze wymieszać tak, by powstała jednolita zawiesina. Wlać wodę z mąką do naczynia ze śmietaną. Podgrzewać na wolnym ogniu do wrzenia. Gotować 1 minutę, chyba, że sos ma być gęściejszy i ciemniejszy, to odpowiednio dłużej. Jeśli mięso było słabo przyprawione i sos jest mało aromatyczny – przyprawić.
Sosem polać mięso lub przelać do sosjerki.

Smacznego!


Psycholog, psychoterapeuta z wykształcenia i pasji. Kocham ludzi i wierzę w nich, dlatego chętnie dzielę się wiedzą i doświadczeniami. Prowadzę psychoterapię, coachingi i warsztaty - również online oraz w domu klienta (Warszawa). Pomagam zagubionym się odnaleźć, wspieram pary i rodziny. Prywatnie jestem mamą dwójki cudownych maluchów, fanem zdrowego stylu życia i fotografem-amatorem. Pisanie od zawsze mi towarzyszy, podobnie jak ludzie, muzyka i filmy - bez nich moje życie nie byłoby takie samo. Jeśli chcesz się skonsultować, lub zapisać na konsultację, zajrzyj do kontaktu.

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *