Ponieważ pomaganie i gotowanie to moje pasje, dzielę się przepisem na sos. Prostszy już chyba być nie może. Ostrzegam: do najzdrowszych nie należy ;)
Potrzebne będą:
– pieczone lub smażone mięso, a właściwie naczynie, w którym było przyrządzane
– 1 mała słodka śmietana (czyli śmietanka) 12 lub 18%
– szklanka wody
– 2 łyżki dowolnej mąki
– ewentualnie ulubione przyprawy
Wykonanie:
Przełożyć mięso z naczynia na talerz lub do innego naczynia. Zeskrobać delikatnie to, co przywarło. Wlać śmietanę. Podgrzać na kuchence (jeśli naczynie nie nadaje się do podgrzewania, przelać najpierw jego zawartość do małego garneczka. Podgrzewać na wolnym ogniu.
Do ZIMNEJ wody dodać mąkę. Dobrze wymieszać tak, by powstała jednolita zawiesina. Wlać wodę z mąką do naczynia ze śmietaną. Podgrzewać na wolnym ogniu do wrzenia. Gotować 1 minutę, chyba, że sos ma być gęściejszy i ciemniejszy, to odpowiednio dłużej. Jeśli mięso było słabo przyprawione i sos jest mało aromatyczny – przyprawić.
Sosem polać mięso lub przelać do sosjerki.
Smacznego!