Frytki. Niby fast food, ale odpowiednio przyrządzony może zamienić się w zdrowe danie. Dzieci je pokochają! Ty również :)

Ziemniaki może i nie są wskazane dla osób na diecie (choć według mnie i tak lepsze niż wiele innych, teoretycznie zalecanych produktów jak np. mięso w dietach typu Atkinsona).

Oto ich plusy:

– 200 gram ziemniaków dostarcza ok. 45% dziennej dawki witaminy C, która jest niezwykle ważna dla funkcjonowania organizmu
– nie zawierają tłuszczu
– zawierają witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk, fosfor i kwas foliowy oraz podobną ilość potasu co banany czy szpinak

Przejdźmy do sedna, czyli PRZEPISU

Składniki:

3-4 średniej wielkości ulubione ziemniaki
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
sól

Wykonanie:

Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój na frytki grubości ok. 5-7 mm (jeśli wolisz grubsze, pamiętaj by przedłużyć czas pieczenia). Odstaw pokrojone frytki na 45-60 minut w misce ze świeżą, zimną wodą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Odlej wodę z miski i wlej do niej oliwę lub olej. Posyp frytki solą w ilości wedle uznania. Wymieszaj. Rozłóż równomiernie na dużej blaszce (najlepiej tej oryginalnej z piekarnika) tak, by tworzyły jedną warstwę.
Piecz przez 25 minut.

Do frytek możesz zrobić dip z gęstego jogurtu i ulubionych przypraw lub jeść z keczupem. Mogą stanowić danie główne lub dodatek. Świetnie smakują z sałatką z pora naciowego.

Smacznego!


Marta Osińska-Białczyk

Psycholog, psychoterapeuta z wykształcenia i pasji. Kocham ludzi i wierzę w nich, dlatego chętnie dzielę się wiedzą i doświadczeniami. Prowadzę psychoterapię, coachingi i warsztaty - również online oraz w domu klienta (Warszawa). Pomagam zagubionym się odnaleźć, wspieram pary i rodziny. Prywatnie jestem mamą dwójki cudownych maluchów, fanem zdrowego stylu życia i fotografem-amatorem. Pisanie od zawsze mi towarzyszy, podobnie jak ludzie, muzyka i filmy - bez nich moje życie nie byłoby takie samo. Jeśli chcesz się skonsultować, lub zapisać na konsultację, zajrzyj do kontaktu.

415 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *