Frytki. Niby fast food, ale odpowiednio przyrządzony może zamienić się w zdrowe danie. Dzieci je pokochają! Ty również :)

Ziemniaki może i nie są wskazane dla osób na diecie (choć według mnie i tak lepsze niż wiele innych, teoretycznie zalecanych produktów jak np. mięso w dietach typu Atkinsona).

Oto ich plusy:

– 200 gram ziemniaków dostarcza ok. 45% dziennej dawki witaminy C, która jest niezwykle ważna dla funkcjonowania organizmu
– nie zawierają tłuszczu
– zawierają witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk, fosfor i kwas foliowy oraz podobną ilość potasu co banany czy szpinak

Przejdźmy do sedna, czyli PRZEPISU

Składniki:

3-4 średniej wielkości ulubione ziemniaki
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
sól

Wykonanie:

Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój na frytki grubości ok. 5-7 mm (jeśli wolisz grubsze, pamiętaj by przedłużyć czas pieczenia). Odstaw pokrojone frytki na 45-60 minut w misce ze świeżą, zimną wodą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Odlej wodę z miski i wlej do niej oliwę lub olej. Posyp frytki solą w ilości wedle uznania. Wymieszaj. Rozłóż równomiernie na dużej blaszce (najlepiej tej oryginalnej z piekarnika) tak, by tworzyły jedną warstwę.
Piecz przez 25 minut.

Do frytek możesz zrobić dip z gęstego jogurtu i ulubionych przypraw lub jeść z keczupem. Mogą stanowić danie główne lub dodatek. Świetnie smakują z sałatką z pora naciowego.

Smacznego!


Psycholog, psychoterapeuta z wykształcenia i pasji. Kocham ludzi i wierzę w nich, dlatego chętnie dzielę się wiedzą i doświadczeniami. Prowadzę psychoterapię, coachingi i warsztaty - również online oraz w domu klienta (Warszawa). Pomagam zagubionym się odnaleźć, wspieram pary i rodziny. Prywatnie jestem mamą dwójki cudownych maluchów, fanem zdrowego stylu życia i fotografem-amatorem. Pisanie od zawsze mi towarzyszy, podobnie jak ludzie, muzyka i filmy - bez nich moje życie nie byłoby takie samo. Jeśli chcesz się skonsultować, lub zapisać na konsultację, zajrzyj do kontaktu.

415 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *