Marchew to jeden z pierwszych produktów, które podaje się przy rozszerzaniu diety niemowlaka. Ugotowana jest lekkostrawna, słodka i pełna witamin, a co jak dla mnie najważniejsze jako mamy alergików – nie uczula. A jeśli już, to niezwykle rzadko. Do tego jest łatwa i szybka w przygotowaniu, smaczna i tania.

Składniki:

4 duże marchewki

2 małe cebulki
3 pomidory bez skórki
2 ziemniaki
2 łyżki oleju
opcjonalnie 2 suszone pomidory
natka pietruszki
litr wywaru warzywno-przyprawowego z wybranych składników lub zwykła woda w wersji „light” lub dla niemowląt

Przygotowanie:

Obierz warzywa i pokrój dość drobno lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj marchew , ziemniaki i suszone pomidory. Podsmażaj maksymalnie minutę. Zalej wywarem lub wodą. Gotuj przez 15 minut. Wrzuć pokrojone pomidory i gotuj około 5 minut. Wsyp natkę pietruszki. Zmiksuj lub zblenduj.
Gotowe!

Porada:
Jako dodatek świetnie sprawdza się kasza jaglana, którą ja i dzieci kochamy. Jednak jeśli wolisz, równie dobrze smakuje z ryżem lub drobnym makaronem. Jeśli potrafisz, możesz przygotować drobne zacierki.

Smacznego!


Marta Osińska-Białczyk

Psycholog, psychoterapeuta z wykształcenia i pasji. Kocham ludzi i wierzę w nich, dlatego chętnie dzielę się wiedzą i doświadczeniami. Prowadzę psychoterapię, coachingi i warsztaty - również online oraz w domu klienta (Warszawa). Pomagam zagubionym się odnaleźć, wspieram pary i rodziny. Prywatnie jestem mamą dwójki cudownych maluchów, fanem zdrowego stylu życia i fotografem-amatorem. Pisanie od zawsze mi towarzyszy, podobnie jak ludzie, muzyka i filmy - bez nich moje życie nie byłoby takie samo. Jeśli chcesz się skonsultować, lub zapisać na konsultację, zajrzyj do kontaktu.

Dodaj komentarz