Rak trzustki – choroba, która zabiła giganta elektroniki – Steva Jobsa, to bardzo ciekawa z punktu widzenia nauki choroba. Dlaczego? Łatwo ją przeoczyć w fazie początkowej, a w kolejnych fazach leczenie do łatwych nie należy.

Skąd to się bierze?

Mniej więcej dwa razy częściej na raka trzustki zapadają mężczyźni, a ponad 3/4 chorych ma więcej niż 60 lat. Przyczyny choroby jednoznacznie nie określono do dziś, natomiast wykryto jej związek z innymi zaburzeniami metabolizmu, jak cukrzyca, wrzody żołądka czy Zespół Drażliwego Jelita. Ryzyko zachorowania zwiększają także używki: papierosy i alkohol. Okazuje się, że trzustce szkodzi również nadmiar mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Niebagatelny jest wpływ środowiska i zawartych w nim toksyn, przede wszystkim pochodnych ropy, pestycydów, konserwantów
Coraz więcej uwagi w badaniach nad rakiem trzustki poświęca się wpływowi środowiska i zanieczyszczeń chemicznych. Wieloletnie obserwacje pozwoliły stwierdzić ścisły związek zachorowań z kontaktem m.in. z pestycydami, chlorkami metylenu, benzydyną, DDT. Jak w większości chorób nowotworowych, ważną rolę odgrywają także geny.

Jak rozpoznać raka trzustki?

W warunkach domowych ten rodzaj nowotworu jest trudny do zaobserwowania. Wiąże się z bólem brzucha, spadkiem masy ciała oraz charakterystycznymi dla zaburzonego metabolizmu (alergia, nietolerancja pokarmowa, wrzody żołądka, zakażenie układu pokarmowego) objawami, takimi jak wzdęcia, zaparcia lub biegunki, wymioty oraz apatia spowodowana anemią. Nowotwór jest trudny do zdiagnozowania również w warunkach laboratoryjnych. Wymaga metod obrazowania takich jak rezonans czy usg.

Jak zmniejszyć ryzyko raka trzustki?

Najskuteczniejszą metodą jest to, co w przypadku wszystkich chorób: ZDROWY TRYB ŻYCIA. Chodzi przede wszystkim o:

  • eliminację lub ograniczenie do minimum używek
  • dietę nisko tłuszczową opartą na tłuszczach roślinnych
  • spożywanie warzyw i owoców każdego dnia
  • odstawienie słodyczy
  • aktywność fizyczną
  • radzenie sobie ze stresem oraz emocjami.
  • Istnieje możliwość zrobienia badań genetycznych w kierunku obciążających mutacji. Warto także wykonać badania usg jamy brzusznej raz w roku, zwłaszcza przy dolegliwościach trawiennych.


    Marta Osińska-Białczyk

    Psycholog, psychoterapeuta z wykształcenia i pasji. Kocham ludzi i wierzę w nich, dlatego chętnie dzielę się wiedzą i doświadczeniami. Prowadzę psychoterapię, coachingi i warsztaty - również online oraz w domu klienta (Warszawa). Pomagam zagubionym się odnaleźć, wspieram pary i rodziny. Prywatnie jestem mamą dwójki cudownych maluchów, fanem zdrowego stylu życia i fotografem-amatorem. Pisanie od zawsze mi towarzyszy, podobnie jak ludzie, muzyka i filmy - bez nich moje życie nie byłoby takie samo. Jeśli chcesz się skonsultować, lub zapisać na konsultację, zajrzyj do kontaktu.

    1 Komentarz

    Agunia · 29/01/2015 o 11:55

    To ważne,żeby rozwinąć z tym związkiem z genami. Udowodniono, że rak trzustki ma silne podłoże genetyczne. Odpowieadają za niego mutacje na obszarze 4 genów. Dlatego tak ważne jest sprawdzenie swoich predyspozycji. Można to zrobic w monogen life lub innej placówce, która się tym zajmuje. Określenie grupy ryzyka daje nam ogromne możliwości na wdrożenie odpowiedniej profilaktyki, dzięki czemu systematycznie kontrolujemy swój stan zdrowia i przede wszystkim zaczynamy żyć świadomie. Pozdrawiam.

    Dodaj komentarz